„Televize rozšiřuje nevkus a nemůže jinak, protože musí něco prodat, to je její pravý účel. Prodává se mnohým a musí se prodat mnoho.“

Autor: Jan Werich
Témata:

Citát Jana Wericha má vícevrstevnatý význam a lze ho aplikovat na různé aspekty televizního vysílání. V první části citátu Werich zdůrazňuje, že hlavním účelem televize je prodat něco, což znamená především získat co nejvíce diváků a reklamních sponzorů. Televize je komerčním médiem, a proto musí sledovat ekonomické cíle a ziskovost. Chce-li udržet diváky, musí produkovat obsah, který osloví širokou veřejnost a zajistí sledovanost, čímž generuje vyšší reklamní příjmy. To může vést k tendenci preferovat snadno stravitelný obsah, který bude zábavný nebo senzační, ale nemusí nutně reflektovat hodnoty a kvalitu.

Druhá část citátu naznačuje, že televize se „prodává mnohým“ a musí „se prodat mnoho“. Toto lze aplikovat na různé aspekty. Původní myšlenka Wericha byla patrně spojena s propagandou a názorovým ovlivňováním. Televize může být využívána jako prostředek ke šíření různých politických, společenských nebo ekonomických názorů a přesvědčení. Často se stává nástrojem propagandy, kdy se prezentují jednostranné nebo zkreslené informace, aby se ovlivnily názory diváků.

V současné době lze tuto myšlenku rozšířit i na prodej výrobků a služeb. Televizní reklamy jsou běžnou součástí televizního vysílání a slouží k propagaci různých produktů a služeb. Stejně jako v případě propagandy může být i zde snaha oslovit co nejvíce diváků a přimět je k nákupu. To může vést k tomu, že některé televizní pořady jsou propojeny s určitými značkami nebo produkty a účelně je propagují.

Celkově lze citát chápat jako varování před nekritickým přijímáním televizního obsahu a potřebu si uvědomovat, že televize není jen neutrálním prostředníkem informací a zábavy, ale může být také nástrojem ovlivňování a marketingu.

Související citáty

Zvyky často vytvářejí problémy.
Vadim Zeland

Opravdové přátelství nemluví, ale jedná.
Carl Sonnenschein

Ne rozum, jak myslí Kartesius, ale instinkt je nejlépe rozdělen.
František Vymazal

Někteří lidé prostě žijí v dokonalé symbióze se svým omylem.
Erich Von Däniken

Zvykl si na neúspěch a nehodlal se pokorně smířit se změnou tohoto stavu.
Jorge Luis Borges

Ničím lidé neprozrazují svou povahu jako tím, co jim připadá směšné.
Johann Wolfgang Goethe

Každý milostný příběh potřebuje nějaký katalyzátor na usměrnění.
Ian Somerhalder

Nejsem biskup ÖVP a nejsem biskup SPÖ, nejsem ani biskup podnikatelů a také ne odborářů, nejsem biskup rolníků a také ne měšťanů, jsem biskup všech katolíků.
Franz König

Hněv dělá nudné lidi vtipnými, ale udržuje je v chudobě.
Francis Bacon

Morální je to, co i s odstupem času považujeme za dobré, nemorální, co považujeme za špatné.
Ernest Hemingway

Ve třiceti jsme dost staří, abychom věděli, co nemáme dělat. Ale ještě dost mladí, abychom to přesto dělali.
Brigitte Bardotová

Než jsme se s manželem vzali, měli jsme pár teorií o výchově dětí. Teď máme pár dětí a žádné teorie.
Laura Bushová

Kéž by bylo možno konfiskovat, co si lidé myslí.
Otto von Bismarck

Život je šachovnice a vaším protihráčem je čas.
Napoleon Hill

Až se člověk doví, proč se zamiloval, přestává milovat.
Honoré de Balzac

Témata citátů

alkohol Alláh bezmoc Bible blbec blbost blázen bohatství bolest budoucnost byrokracie bída Bůh cesta charakter chování chudoba chyby chytrost cit city citáty civilizace ctnost cíl daně demokracie diktatura diplomacie dobro dokonalost dospělost duše dítě dědičnost dějiny děs děti dětství důkaz důvěra empatie energie filmařina genialita golf herci herectví historie hlad hloupost hněv hrdost hrůza humor hřích idealismus instinkt inteligence investice jazyk Ježíš kapitalismus knihy komunikace komunismus konzum kouření kritizování krása kultura laskavost lenost lež lhaní lhostejnost lháři lid lidskost lidská práva lidské tělo lidstvo lidé literatura láska lék lékaři majetek manžel manželství matematika matky milenec minulost mládí mlčení moc modlitba morálka moudrost muži mužství mysl myšlení mír móda naděje nadšení nahota nakupování narození nebe nebezpečí nedostatek nemoc nenávist nepřátelství nepřátelé neúspěch neštěstí nouze nuda náboženství náhoda námaha nápaditost násilí obchod objevování odmítnutí odpovědnost odpočinek odvaha omyl osud otcové otroctví oči Paříž peklo peníze pesimismus pláč poctivost poezie pokrok pokrytectví pokus politici politika pomluvy pomoc ponížení porozumění pověra pravda problémy prohra prokletí prozřetelnost práce průměrnost píle předsudky překážky přemýšlení přesvědčení přetvářka přirozenost přání přátelství přátelé příroda přítel přítomnost radost reklama rodina rodiče rozum rozvaha rozvod růže samota sebedůvěra sex slova slunce slzy sláva smrt smutek smysl života smích směšnost sny sobectví soutěž současnost společnost spravedlnost srdce statečnost statistika strach strašení stáří svatba svoboda svědomí svět světlo síla sňatek tajemství taktnost temnota ticho touha trpělivost trápení umírání umění utrpení učení vegetariánství vesmír vkus vlast vlastenectví vytrvalost vzdělání vzhled vztahy válka víno víra vítězství výchova věda věk věrnost zamilovanost zapomnění zbraně zdraví zkušenost zlo změna znamení zoufalost ztráty zvířata zásady závislost úsměv úspěch úsvit útisk čas člověk řeč štěstí ženství ženy život žárlivost

Citáty a výroky slavných osobností, pořekadla, přísloví a lidová rčení

Citáty mají jedinečnou schopnost přinášet člověku mnoho hodnotných darů. Jsou to krátké, silné výroky, které obsahují moudrost, inspiraci nebo pravdy o lidském životě. Někteří lidé je považují jen za slova na papíře, ale pro mnoho z nás jsou citáty cennými průvodci na naší cestě životem.

Doporučujeme:

www.nejlepsicitaty.cz